ΝΕΑ ΑΡΘΡΑ

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Δημήτρης Σγουρος«Χοροστάσι»

«Και μόνο απού ’σαι απ’ την Κριτσά παράδοση μυρίζεις, τιμή και αξιοπρέπεια και ήθος ξεχειλίζεις».
«Με το σκοπό τση λύρας σου την Κρήτη σεργιανίζεις και μερακλήδικες ψυχές με κοντυλιές γλεντίζεις».
Αυτές οι δύο μαντινάδες που σκάρωσαν τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Μορφωτικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Κριτσάς εμπερικλείουν όλα τα συναισθήματα, τα ηχοχρώματα, τις εικόνες και τις θύμησες που αναβλύζει η νέα δισκογραφική δουλειά του λυράρη και μουσικοδασκάλου Δημήτρη Σγουρού.
Με έμπνευση από το παρελθόν και στήριγμα τη βαθιά παράδοση του τόπου και με βλέμμα αταλάντευτα στραμμένο στη συνέχιση της δημιουργικής πραγματικότητας και στη μεταφορά των πολιτιστικών τοποσήμων στο παρόν και στην προσεκτική και με σεβασμό διαιώνιση στο μέλλον, το νέο CD του γνωστού Κριτσώτη μουσικού που από σήμερα θα ξεκινήσει να κυκλοφορεί έχει τον τίτλο «Χοροστάσι». Όπως εκείνα τα γλέντια, τα μικρά και λιτά στην όψη μεν, μεγάλα στο κέφι και στον κοινωνικό πυρήνα που δημιουργούσαν δε, που στήνονταν στα καφενεία του χωριού.
Απ’ το άνοιγμα του Τριωδίου ίσαμε την Καθαρά Δευτέρα, σε όλα τα καφενεδάκια της Κριτσάς, απ’ τον Παλαίμυλο και τις Κουκίστρες μέχρι τα Περγιολίκια, το Χριστό και την Πλατεία, στελιώνονταν χοροί, με νέες και νέους να χορεύουν, να τραγουδούν, να διασκεδάζουν, να ονειρεύονται, να ερωτεύονται. Αλλά και με μεγαλύτερους σε ηλικία να είναι εκεί και να καμαρώνουν τα νιάτα. Και με έναν λυράρη και έναν βιολάτορα πάντοτε παρόντες να δίνουν το ρυθμό. Και να σέρνουν το χοροστάσι.
Οι σχετικές ιστορίες που ξέρει ή έχει ακούσει ο Δημήτρης Σγουρός δεν είναι και λίγες. Και δεν ήθελε και πολύ για να ξεκινήσει να τις καταγράφει. Και στη συνέχεια να τις μεταφέρει στους αθέατους πλην μαγευτικούς κόσμους της Κρητικής μουσικής παράδοσης.
«Και ο δικός μου παππούς, ο Αλέξανδρος, είχε κάνει χοροστάσια. Και τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε κι εμείς το δικό μας. Έχω ακούσει τόσες ιστορίες γι’ αυτά και έτσι πήρα και την αφορμή» λέει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Δημήτρης Σγουρός. Που μέσα από τη δουλειά αυτή παρουσιάζει δέκα τραγούδια, όλα με τη δική του μουσική. Με τον ίδιο πάντα στη λύρα και με τους βασικούς τα τελευταία χρόνια συνεργάτες του Δημήτρη Σιδερή και Μανόλη Πάγκαλο να τον συνοδεύουν στο λαούτο, ενώ στην όλη προσπάθεια συνδράμουν και γνωστοί μουσικοί όπως ο Γιώργης Ζαχαριουδάκης στην ασκομαντούρα, ο Μιχάλης Κονταξάκης στο μαντολίνο και ο Γιάννης Λουκάκης στο νταουλάκι.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.